sots-logo-websitesȘcoala de Ucenicie – „Sabia Duhului”

Toată Evanghelia, trăită prin puterea Duhului

Viziunea

Școala de Ucenicie „Sabia Duhului” echipează credincioși pentru a sluji prin puterea Cuvântului și a Duhului Sfânt.

„În adevăr, Evanghelia noastră v-a fost propovăduită nu numai cu vorbe, ci cu putere, cu Duhul Sfânt şi cu o mare îndrăzneală.” (1 Tesaloniceni 1:5)

Cursurile școlii

Întreaga programă a școlii a fost alcătuită sub coordonarea pastorului Colin Dye, liderul unei rețele de peste 100 de biserici din metropola londoneză. În plantarea acestor biserici, Colin s-a orientat pe formarea de lideri și împuternicirea lor astfel încât fiecare mădular să fie gata pentru a vesti Evanghelia, prin puterea Duhului.

Cele 12 cursuri ale școlii sunt revizuite recent și acoperă subiecte esențiale pentru slujirea creștină.

 1. Principii biblice ale rugăciunii
 2. În comuniune cu Duhul
 3. Domnia lui Dumnezeu
 4. Credința vie
 5. Biserica glorioasă
 6. Slujirea prin Duhul
 7. Cunoașterea Tatălui
 8. Câștigarea celor pierduți
 9. Ascultarea vocii lui Dumnezeu
 10. Cunoașterea Fiului
 11. Mântuirea prin har
 12. Închinarea în Duhul

Programa aceasta se adresează atât școlilor biblice existente, cât și bisericilor locale, având în vedere abordarea foarte practică a tuturor cursurilor.

 

Metoda de predare

Cei interesați în formarea unei grupe de studiu în cadrul bisericii locale au la dispoziție două căi:

 1. În cadru organizat
  1. Înscriere. Grupul de cursanți este înregistrat înainte de începerea cursurilor și urmează îndeaproape cerințele de bază ale școlii.
  2. Examinare. Fiecare cursant va trebui să fie examinat după un test redactat de școală și să îndeplinească cerințele practice menționate.
  3. Taxe. Pentru cazarea și mesele care se vor servi la Medgidia, taxa la fiecare modul este de 30 lei. Studenții vor fi cazați în Medgidia de vineri până duminică.
  4. Instructori. Profesorii pot fi slujitori din bisericile locale care au experiență în predare.
  5. Predarea. Deși recomandăm parcurgerea cursurilor în ordinea menționată, există posibilitatea studierii unui curs înaintea celorlalte, dacă situația locală o cere.
  6. Perioada. Fiecare grup va hotărî dacă va parcurge întreaga programă într-un an, doi sau trei. Timpul maxim de absolvire a școlii este de 3 ani. Un student care a început studiul cu un grup recunoscut, poate să continue școala în cadrul altui grup.
  7. Resurse. Grupurile organizate în acest fel beneficiază de materiale auxiliare pentru predare, bibliografie recomandată, teste etc.
  8. Activități practice. În afară de timpul petrecut în clasă, studenții vor fi implicați la fiecare modul și în activități practice, sub îndrumarea instructorilor.
 1. Studiu individual

Instructorii pot preda aceste cursuri după necesitate, în biserica locală sau în grupuri selectate după nevoie. În acest caz nu există diplomă de absolvire chiar dacă unii studenți au parcurs toate cursurile.

Sistemul de notare

Condiții necesare pentru absolvirea unui curs:

(total 20 puncte din notă) Prezența la cursuri
(total 15 puncte din notă) Rugăciunea zilnică de minim 30’
(total 15 puncte din notă) Citirea cursului si a citatelor din Biblie
(total 15 puncte din notă) Citirea unei cărți recomandate de profesor înainte de fiecare curs
(total 35 puncte din notă) Examenul scris

Fiecare dintre aceste cinci elemente vor fi notate individual, alcătuind un punctaj de maxim 100 puncte. Minimul necesar pentru absolvire este de 75 de puncte.

Istoric

Cursurile acestea au fost predate în România întâia oară în Medgidia. Două generații de absolvenți au studiat între 2001 și 2004, majoritatea fiind astăzi activi în slujire în zona de misiune a Bisericii Betleem din Medgidia.

Ca o particularitate, cursurile se țineau câte trei zile consecutiv, joi, vineri și sâmbătă dimineața. Studenții din afara Medgidiei erau cazați în Medgidia pe toată durata cursurilor. Studenții petreceau mult timp împreună, fiind deconectați de celelalte preocupări,  având posibilitatea să interacționeze și să discute temele discutate fără a fi presați de timp.

La fiecare curs au fost selectate materiale auxiliare, casete video, materiale documentare, mărturii video.

La fiecare curs aveam și un invitat la capela de joi seara, un vorbitor care oferea o perspectivă practică asupra subiectului discutat.

Participarea la capelă (joi și vineri) era obligatorie și se nota, precum și tabelul prezentat în scris cu timpul petrecut în rugăciune în ultima lună (minim 30 de minute).

Succesul acestei metode de predare a fost dat de conținutul cursurilor, precum și de intensitatea cu care materialul a fost discutat și aprofundat pe parcursul celor trei zile de predare și practică. De asemenea, împletind studiul cu rugăciunea zilnică de cel puțin 30 de minute, studenții au deprins disciplina rugăciunii și au crescut spiritual.