Cea mai mare provocare a omenirii, încă de la începutul ei a fost și este cunoașterea lui Dumnezeu și a voii Sale suverane. Incapabilitatea spirituală a oamenilor de a-L cunoaște pe Dumnezeu a condus la o înțelegere superficială asupra relației dintre om și divinitate. Această relație fiind văzută mai degrabă ca o țintă care nu poate fi atinsă niciodată. Discrepanța dintre omul căzut și Dumnezeul atotputernic, omniscient, omniprezent fiind foarte mare. Întrebarea pe care oamenii și-o pun adesea este: „Oare am putea să-L cunoaștem vreodată pe Dumnezeu?” Având în vedere starea păcătoasă și înclinațiile pe care firea umană le are vom putea vreodată să găsim răspunsul la această întrebare?

Ca unul care predică Evanghelia, m-am confruntat de multe ori cu persoane care așteptau instrucțiuni cu privire la inițierea lor în viața creștină. Cei mai mulți dintre ei erau oameni proveniți dintr-un mediu ostil vieții creștine. Aceștia înțelegeau viața creștină ca pe o privare de anumite libertăți. Alții au ajuns chiar să se împotmolească în acel „dacă”.

„Dacă mă pocăiesc, nu mai am voie să fumez.”
„Dacă mă pocăiesc, nu mai am voie să beau.”

Creștinismul nu este o închisoare a poftelor. Iată ce spune Epistola Apostolului Pavel către Filipeni, capitolul 3, versetul 10: Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui.

Venirea lui Isus Hristos în lume, cât și moartea și învierea Sa, au avut ca scop împăcarea omului pierdut cu Dumnezeu. Să-L cunoști pe Dumnezeu înseamnă să cunoști viața pe care jertfa Fiului Său ne-o oferă, și în același timp să fii gata să renunți la ambițiile tale, la dorințele care servesc „eul” nostru. Să mori față de tine, în contextul creștin înseamnă să trăiești pentru gloria lui Dumnezeu. Dar, mai întâi de toate, trebuie să înțelegem cum îl putem cunoaște pe Dumnezeu.

  1. Sfânta Scriptură

Primul mod prin care Îl putem cunoaște pe Dumnezeu este Sfânta Scriptura sau Biblia. Dumnezeu este o ființă spirituală, nevăzută, transcendentă, iar Biblia este un prim intermediar prin care Dumnezeu se descoperă ființei umane. Autorul Mihai Dumitrașcu afirmă următoarele: „Dumnezeu a inspirat autorii Scripturii să scrie mesajul Său pentru omenire de așa manieră, încât omul să ajungă să-L cunoască pe Isus, și prin credința în El, să aibă viață veșnică.”

De-a lungul timpului am întâlnit mulți oameni a căror viață a fost transformată radical în urma studierii Sfintei Scripturi. Chiar și oameni care nu au avut educație deloc au ajuns să citească de câteva ori Scriptura și apoi viața lor socială, familială, spirituală a fost influențată într-un mod uimitor. L-au cunoscut pe Dumnezeu prin Sfânta Scriptură și au înțeles că trebuie să trăiască diferit.

  1. Experiențe supranaturale

Am întâlnit oameni care s-au întors la Dumnezeu atunci când au experimentat vindecări trupești la care doctorii nu au putut să ofere explicații: copil vindecat de epilepsie, regenerarea anumitor organe afectate de boli etc. Ei bine, toate aceste lucruri au avut ca scop îndreptarea atenției oamenilor asupra lui Dumnezeu.

  1. Isus Hristos

Și ultimul mod prin care cineva îl poate cunoaște pe Dumnezeu este prin viața lui Isus Hristos. Ori cât de multe modele am avea în această viață, există un singur model după care suntem chemați să trăim, și anume modelul lui Isus Hristos. Dacă vrei să-L cunoști pe Dumnezeu, trebuie să te uiți la cum se manifestă această cunoaștere în viața lui Isus Hristos. După cum afirmă și Pavel în Epistola către Coloseni, capitolul 2, versetul 9: Căci în El locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii…

Modul în care Domnul Isus a trăit pe pământ este o invitație pe care Dumnezeu o adresează tuturor celor care au fost cercetați de această trăire.

În concluzie, Sfânta Scriptură este un prim mijloc prin care Dumnezeu se descoperă ființei umane. Apoi experiențele supranaturale ne pot conduce la o transformare radicală a vieții datorită implicării lui Dumnezeu într-o anumită situație din viața noastră. Și în final, viața lui Isus Hristos este modelul după care trebuie să ne ghidăm atunci când vrem să-L cunoaștem pe Dumnezeu.

Mai important decât identificarea modalităților prin care Îl putem cunoaște pe Dumnezeu este aplicarea acestora. Cunoașterea lui Dumnezeu este posibilă atunci când începi să practici învățătura Scripturii, când cauți să te apropii de El în rugăciune și când dezvolți un stil de viață ca al Domnului Isus Hristos.

Recent Posts

Cum poți căpăta iertarea păcatelor

Cum poți căpăta iertarea păcatelor

Păcatul a fost tragedia prin care omul i-a supus voința și rațiunea sa diavolului. Căderea în păcat l-a dezbrăcat pe omul care purtase chipul lui Dumnezeu și care trebuia să stăpânească peste toată creația. În dragostea Sa, Dumnezeu a pregătit un plan de salvare...

citește mai mult
Ce este adevărata pocăință?

Ce este adevărata pocăință?

Cel mai bun mod prin a înțelege ce este pocăința este de a înțelege mai întâi ce nu este aceasta. A te pocăi nu înseamnă a adera la credința a unei biserici sau a respecta un set de reguli morale ale unei grupări creștine. Pocăința are de-a face cu căința de păcat, cu...

citește mai mult
Creștinul și națiunea

Creștinul și națiunea

Creștinul adevărat are o dublă cetățenie, motiv pentru care loialitatea sa este mereu pusă la încercare. Fiindcă creștinul este un cetățean al cerului, el va intra în conflict cu împărăția lumească. Din această postură el respinge naționalismul idolatru, acea...

citește mai mult